• Originele werken
  • Fine Art Prints
  • Met certificaat
  • Veilig gekocht

Nelly Oostland-Veldhuis: Inspirerende meester én nieuwsgierige leerling

Al meer dan 30 jaar geeft Nelly Oostland-Veldhuis schilderles, met een specialiteit in aquareltechniek, in haar studio in Hoorn. Het lesgeven blijft voor haar onuitputtelijk interessant. Over onderwerpen als kleur en techniek kun je nog zóveel onderwijzen, maar ook zelf leren.

 

Expositieruimte en atelier van Nelly Oostland-Veldhuis

 

Dit laatste is betekenisvol voor Nelly. Uit alles blijkt dat zij nieuwsgierig is om te leren, elke dag weer. Je ziet dat ook in haar werk. Haar onderwerpen zijn zeer gevarieerd. Studerend op de weergave van glas en bijvoorbeeld bewegend water, het scherp of onscherp weergeven van beweging en actie, sneeuw alle kleuren te geven behalve wit, luchten te vangen die je een rilling bezorgen, water zo op te laten spatten dat je een stap terug doet, spelend met voor- en achtergrond. Zich elke keer weer afvragend of ze het door haar gekozen onderwerp technisch én creatief voor elkaar gaat krijgen.

Ze schuwt het niet om met andere techniek dan aquareltechniek te experimenteren om bepaalde effecten te behalen; schilderen met inkt, gouache, sumi-e en andere Japanse stijltechnieken. Fotografie is een ondersteunende hobby. Bij dit alles houdt zij zichzelf en haar leerlingen één belangrijke les voor ogen: niet elk schilderij kan een top-schilderij zijn, maar soms lukt dat wel om topniveau te halen. Soms met bloed, zweet en tranen. Niet altijd vanzelf, zelfs niet als je talent hebt.

Nieuwsgierig naar welke materialen Nelly gebruikt? Voor het grootste deel van haar werk is 100% katoen een vertrekpunt: Arches gold pressed fin grain. Verven: Rembrandt van Talens.

 

Nelly Oostland-Veldhuis achter de ezel (4e van rechts) met leerlingen op studiereis in Frankrijk.

 

Erkenning: ‘Hier word ik emotioneel van”

De ene schilder is gewoon ‘only the lonely’ blij als een creatief idee goed heeft uitgepakt. En dat inspireert tot het volgende kunstwerk. De ander schilder voelt zich erkend en is gemotiveerd om vooral door te gaan als de kunstwerken geëxposeerd, prijzen gewonnen of goed verkocht worden. Bij Nelly ligt dat anders en wij kunnen dat niet beter illustreren dan met de volgende weergave van een waar gebeurde dialoog.

Bezoekster aan haar studio: “Wat vind ik dit mooi! Hier word ik emotioneel van. Dit raakt mij diep”

Nelly Oostland-Veldhuis: … (glimlacht dankbaar)

Als mensen zo reageren op haar creatieve output is dat instant erkenning en een grote inspiratiebron bovendien. Dan is Nelly dankbaar voor wat zij doet. Daar zit dus de drijfveer achter haar grote oeuvre. Nelly Oostland-Veldhuis exposeert uiteraard in haar eigen studio. Daarnaast heeft zij geëxposeerd bij speciale gelegenheden in Hoorn, Amsterdam, Zurich in Zwitserland en Bilbao in Spanje. Haar werk wordt internationaal aangekocht. Het mag gezegd worden; Nelly behoort al jaren tot de top van bekende aquarellisten.

 

Lees meer over deze zeer fraaie aquarel ‘Inspired by Clarie 2017’.

 

Stijl: niet te fotografisch

Dit is wat Nelly er zelf over zegt: “niet te fotografisch, het moet vloeien’.

De aquarellen van Nelly Oostland-Veldhuis zijn niet te vangen in één karakteristieke stijl. Zij experimenteert. Altijd. Specifieke onderwerpen dan of een bepaald genre? Nee, ook niet. Zij heeft een reputatie opgebouwd met bloemschilderijen, maar is hierin niet doorgeschoten. Haar geboorte- en woonplaats Hoorn heeft enorme invloed vanwege historie, landschap, de nabije zee en het IJsselmeer dat zich voor haar deur uitstrekt, maar dat vertaalt zich niet één op één in haar werk.

Het is een lange lijst van kunstenaars die haar stijl hebben beïnvloed. Bijvoorbeeld haar vriend, leraar, goeroe, aquarellist, maar vooral auteur, Ron Ranson († 2016). Ann Blockley bezocht zij regelmatig in Engeland en Nelly werd door Claire Basler uitgenodigd op haar Franse chateau om inspiratie op te doen. Andere inspirators die zij in één adem noemt zijn: Hans Peter Nagtegaal, Rob Komala en Bob Tamanovic. En nu, anno 2019? Little secret: haar kleinkinderen!

Nelly Oostland-Veldhuis is lid van International Watercolor Society – IWS chapter Holland.

Bekijk alle kunstwerken van Nelly Oostland-Veldhuis op Aquarel Art.

error: Content is protected !!