• Originele werken
  • Fine Art Prints
  • Met certificaat
  • Veilig gekocht

Marjan Nagtegaal op haar mooist

Lang geleden werd de jonge wijnstok geplaatst. Met hoge verwachting. Zoekend naar de eigen ruimte om te groeien. De zon absorberend, vechtend tegen vorst, genietend van onverwachte regenbuien. Alle geuren in haar omgeving snoof zij op om ons later te verrassen met haar eigen karakteristieke bouquet. Jaar in, jaar uit wierp zij vruchten af, soms kleiner dan gehoopt, soms groter dan verwacht, dan weer roestig rood en een volgend jaar toch meer genadegevend paars. Lang werd gesleuteld aan haar smaak, rijper, voller, herkenbaar door haar roots. Tientallen jaren ontwikkeling totdat de volwassen stok kon zeggen ‘ik ben het zelf, dit ben ik, dit is mijn rust en mijn ruimte, ik ben nu op mijn mooist, het zoeken is voorbij.

Wie het werk van Marjan Nagtegaal vanaf haar vroegste jaren tot heden bestudeert, ziet haar ontwikkeling als van een jonge wijnrank naar een volwassen, karaktervolle wijn. Alles geprobeerd om het beste uit zichzelf te halen, alles ten dienste van de kunst.

 

 

Waarom vindt Aquarel Art haar recente aquarelwerk zo mooi?

Er is een tijd geweest dat Marjan heel erg ver ging met abstraheren en wel op dusdanige wijze dat niets meer herkenbaar was, zelfs niet non-figuratief.  Er was een tijd dat het proces van het werken aan het schilderij een belangrijkere kwalitatieve graadmeter was dan de appreciatie van de compositie zelf. Nog een stap verder werden de kwaliteiten structuur en kleur zozeer benadrukt dat niet meer verwezen werd naar het onderwerp maar naar de structuren en kleuren zelf. Die tijd dus. Grote kunst, klein publiek. Maar wel heel veel geëxposeerd en gelukkig ook veel werk verkocht. Vooral aan geëngageerde bedrijven die geabstraheerde kunst zeer waardeerden

In haar aquarelwerk zien wij een andere zijde van Marjan Nagtegaal. Zij heeft voor deze kunstvorm een balans en een stijl gevonden die verrassend fris, helder, spannend en begrijpelijk is. Zij kiest voor concrete onderwerpen zoals stadsgezichten, landschappen of impressies van de natuur.

Haar vlotte, zwierige penseel schildert fantasievolle impressies die tezamen een aannemelijk realistische weergave onthullen van wat werkelijk zo zou kunnen zijn. Wil je dat het een landschap is? Dat is het ook! Wil je tegen je vrienden kunnen zeggen dat je voorkeur toch uit ging naar een modern schilderij? Dat is het óók. Niet bedoeld in zin van elk wat wils. Wel bedoeld als bewijs van dynamische kwaliteiten die elkaar versterken. Marjan heeft een herkenbare stijl ontwikkeld. Stuk voor stuk zou je haar kunstwerken zo willen ophangen.

 

Meer over Marjan Nagtegaal

Iemand die rust en ruimte in beeld wil brengen, is natuurlijk zelf heel onrustig, zich bewegend van hot naar her én impulsief. Als Marjan onrustig wordt, iets in haar hoofd heeft gezet, bijvoorbeeld een ‘woestijn’, dan gaat zij niet naar haar atelier, maar dan boekt zij de eerste de beste vlucht naar bestemming ‘woestijn’ ongeacht waar deze zich bevindt. En daar zit ze dan de volgende dag, haar materialen om zich heen, papier op schoot, potlood in de aanslag en tekent geheel naar eigen interpretatie háár woestijn.

 

 

Het is dit soort inspiratie en dit soort reizen die blijkbaar opvallen in de kunstwereld. En dus kreeg zij niet geheel toevallig een bijzondere opdracht om voor het nieuwe paleis van de Sultan van Oman 10 (tien!) tweeluiken in aquarel te maken. Wow! Eén tweeluik is al bijzonder, in aquarel helemaal, maar tien…? Weinig kunstenaars die op dit soort prestaties kunnen terugkijken…

 

De inspiratie van Marjan Nagtegaal: rust, ruimte en liefst ruig

Landschappen, vooral ruige landschappen hebben haar hart gestolen. Marjan maakte vele reizen naar het Midden-Oosten en dichter bij huis naar Schotland en Ierland. Nog dichter bij huis woont zij niet in de Achterhoek, nee, zij woont in het buitengebied van de Achterhoek.

Die ruige, lege, rust uitschreeuwende landschappen vormen de rode draad in haar oeuvre. Dat soort landschappen weet ze ook goed te vinden in Nederland zoals onderstaand is te zien. Wij vinden dit aquarelwerk van hoge klasse. Mooi gestructureerde vlakverdeling, een dominante voorgrond die het type landschap benadrukt en met enkele penseelstreken laat Marjan het water stromen. Frisse kleuren die ondersteunend zijn en jou het gevoel geven dat je er zelf staat. En alleen jij, want niemand anders weet dit plekje tijdens een wandeling te vinden.

 

De Deelen II is er een uit een serie aquarellen met de Deelen (nabij Heerenveen in Friesland) als onderwerp. Een andere aquarel uit deze serie maakt deel uit van een expositie gedurende het jaar 2020 in het Jopie Huisman Museum in Workum. Quel honneur!

 

De productieve Marjan Nagtegaal

Zij volgde een gedegen opleiding aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Dus veel stillevens, anatomie en mensfiguren tekenen en schilderen. Daarna ben je dan beeldend kunstenaar en het kunstenaarschap heeft zij royaal inhoud gegeven.

Constante productie, jezelf promoten, exposities opzetten en weer afbouwen, exposeren in binnen- én buitenland waaronder Fabriano en Urbino in Italië, dealen en wheelen met galeries, lange tijd lesgeven bij Kunsthuis De Bilt/Zeist, lesgeven in haar eigen atelier, workshops en masterclasses. Een rollercoaster en Marjan zat erin.

 

Marjan is kaderlid van het IWS – International Watercolor Society chapter Holland.

Bekijk alle aquarellen van Marjan Nagtegaal die bij Aquarel Art te koop zijn.

error: Content is protected !!