• Originele werken
  • Fine Art Prints
  • Met certificaat
  • Veilig gekocht

Joke van der Klink: realistisch, fris en helder

Zonder twijfel plaatsen wij Joke van der Klink in de kring van realistische schilders. Wie een wandeling maakt langs haar aquarellen krijgt als eerste impressie het gevoel dat de kunstwerken van Joke stuk voor stuk mooie, frisse en heldere plaatjes zijn. En wandel je weer terug langs de kunstwerken dan is het leuk om te zien dat zij met net zo veel liefde werkt aan een roestige scheepsketting als aan een delicate en modieuze jurk.

 

Licht op mode is te koop bij Aquarel Art.

 

Een flinke serie oude deuren verklapt dat óók Joke een zwak heeft voor verweerde objecten. Een populair onderwerp bij haar generatiegenoten. Zij is een kind van haar tijd. Dit is wat Joke er zelf over zegt: “Ik heb toch wel een grote voorliefde voor oude, verweerde  en vooral doorleefde dingen. We leven tegenwoordig zo ‘snel’ en rennen aan de mooie dingen met een geschiedenis voorbij en vinden het vaak ‘oude troep’. Ik probeer de mensen te attenderen op de schoonheid en vergankelijkheid van dingen en vind het heerlijk om dat te schilderen en zo te ‘bewaren”. En daar slaagt zij wonderwel in.

Maar natuurlijk zien wij ook haar hang naar ambachtelijk werken, de uitdaging van techniek en strijd met haar materialen. Zoeken naar en spelen met licht, dat nog eens ondersteunend met intense contrasten en oog voor detail. Altijd realistisch, maar zo uitgevoerd dat het nog wel herkenbaar is als geschilderde kunst en niet als een knip van de fotograaf.

 

Roestige scheepsketting is te koop bij Aquarel Art.

 

Haar hart trekt naar fijnschilderen

Gestart met aquarelleren onder begeleiding van Corrine Veen, volgde later workshops bij Peter Durieux en Dick van Heerde, beide geen aquarellist. Peter Durieux is een fabelachtige zwart/wit tekenaar van realistische landschappen en stadsgezichten die later uitgewerkt worden in vooral zachte olieverfkleuren. Dick van Heerde heeft internationale faam verworven als ‘wildlife’ schilder. Ook een puur realist en meester in olieverftechniek. En wie zijn haar grote voorbeelden als het om aquarelkunst gaat? David Poxon en Angus McEwan. Hoe realistisch wil je het hebben?

Echt, Joke heeft het geprobeerd om alla prima en vlot te schetsen en te schilderen, maar de losse toets ligt haar minder en dus volgt zij nu een opleiding tot fijnschilder. Ongetwijfeld gaat daar heel mooi werk uitkomen. Zelf denkt zij dat haar leerproces, haar interesse in andere technieken, een verrijking gaat vormen voor haar aquarelwerk. Met haar bewezen prestaties gaat dat zeker lukken!

 

 

Meer over Joke van der Klink

Joke volgde een dubbele opleiding, één opleidend tot kleuterleidster en de ander aan de Kunstacademie Artibus in Utrecht.  Een tiental jaren in het onderwijs volgde totdat de overstap werd gemaakt naar een uitgeverij in stripverhalen waar zij tal van grafische werkzaamheden uitvoerde.

Op enige moment werd de kwast weer opgepakt en schoolde Joke zich verder in aquarelleren. Voorkeuren voor materiaal: Schminke en Winsor & Newton voor wat betreft de verf en Bockingford en Arches voor papier. Geëxposeerd werd in het kader van de Kunstdagen in Lochem, de ‘kunst4daagse’ in Bronckhorst en op tal van kleinere locaties in Gelderland.

Joke van der Klink is lid van IWS- International Watercolor Society chapter Holland.

Bekijk alle aquarellen van Joke van der Klink die bij Aquarel Art te koop zijn.

error: Content is protected !!