• Grote collectie
  • Originele werken
  • Met certificaat
  • Veilig gekocht

Joke Lodewijks-Pijlman: Een portret maken is een feest

Is aquarelleren technisch al een moeilijke kunst, dan geldt dat zeker ook voor het genre ‘portretten’.  Joke doet het allebei! Menig kunstenaar deinst daar voor terug. De aquarel, water en verf, laten zich moeilijk bedwingen, maar ook elke verkeerde lijn in een portret kan het karakter van een mens totaal verkeerd weergeven. Je moet beide goed beheersen om een geslaagd kunstwerk af te leveren. En Joke Lodewijks-Pijlman slaagt daar in.

 

Lesotho jongen 2015 is te koop bij Aquarel Art.

Friese landschappen: abstract of realistisch

Joke Lodewijks-Pijlman is geboren en getogen in de Wieringermeer en streek 30 jaar geleden neer in Friesland dat een grote inspiratiebron voor haar is. Er is nauwelijks een provincie te noemen waar weidse luchten, ruim water en groene vlakke stroken in termen van compositie zo fraai bij elkaar komen. Een walhalla voor de aquarellist. Joke trekt er vaak op uit met haar camera en schiet meer onderwerpen en landschappen dan ze vermoedelijk in een leven kan schilderen. Maar toch een fijn gevoel dat Joke een ‘voorraad’ heeft van waaruit zij kan werken. Afhankelijk van hoe haar creatieve bui is, schildert zij in olieverf, acryl of aquarel. En even zo makkelijk kiest zij voor realistisch of abstract.

Zoals bijvoorbeeld het realistische werk Schalsum 2015. Hier zien wij het talent van Joke gemanifesteerd. Je voelt de frisheid in het winters landschap. Hoewel de bomen krom staan van jarenlang gebeuk van de wind, is het vandaag windstil, zo laat het rimpelloze water zien waarin de lucht schitterend weerkaatst. Zou er al ijs liggen? Kunnen wij er al op schaatsen? En zo weet Joke Lodewijks-Pijlman in dit verstilde Friese landschap emoties los te maken bij de  kijker.

 

Schalsum 2015 is te koop bij Aquarel Art. 

Meer over Joke Lodewijks-Pijlman

Nee, geen ander verhaal dan bij menig aquarellist. Als kind was zij al verslingerd aan tekenen. Toen zij wat meer tijd voor zichzelf kreeg pakte zij het tekenen en schilderen weer op. Zij is autodidact, maar volgde wel lessen bij onder andere Peter Vassilev en Roman Solarz. Aquarelleren vindt Joke fascinerend; het brutale water, de verf die elke kleur kan aannemen behalve de kleur die jij wilt en het papier dat bijkans een eigen leven leidt, is een wonderlijk samenspel met verrassende uitkomsten. Joke geeft ook aquarel les en met ongelooflijk veel plezier.

 

Joke Lodewijks-Pijlman heeft in enkele groepsexposities geparticipeerd en heeft in de eigen streek al verschillende solo-exposities op haar naam mogen schrijven. Zij is kaderlid van International Watercolor Society – IWS chapter Holland.

Bekijk hier alle aquarellen van Joke Lodewijks-Pijlman bij Aquarel Art.