• Originele werken
  • Fine Art Prints
  • Met certificaat
  • Veilig gekocht

ARTIST

Jan Min (1951)

Netherlands

 

HONOUR / MEMBERSHIPS

Jury Member 2021 Watercolorium Russia.

Master Member IWS International Watercolor Society World since 2017.

IWS International Watercolor Society Holland – Co-founder (2015) and Board Member.

 

EXPOSITIONS

2021 Netherlands. Permanent exposition in Aquarel Art Galerie in Zutphen.

2021 planned Russia. World of High Watercolor in Moscow.

2021 USA. IWS Member exhibition Florida.

2021 USA. Member exhibition San Diego Watercolor Society.

2020 and 2021 Italy. Festival Internazionale dell’ Acquarello Monza.

2020 Russia. ‘We are together Watercolor’ in Moscow.

2020 Netherlands. Jopie Huisman Museum in Workum.

2020 Netherlands. Museum Jan Heesterhuis in Schijndel.

2020 Russia. IWS Sareh Gallery in Moscow.

2020 France and  Vietnam. Exposition Internationale d’Aquarelle in Albi and Ho Chi Minh.

2020 Netherlands. Stroomhuis in Neerijnen.

2019 Netherlands. IWS International Masters in Gouda followed by exposition at Galerie van Heijningen in Den Haag.

2019 USA. Art Expo New York.

 

SOLO EXPOSITIONS

2019 Italy. ‘Sea landscapes’ Galeria Esde in Sardegna.

2018 Netherlands. With 23 artworks in Museum Thijnhof in Coevorden.

 

AWARDS

In most recent years Jan Min has been honoured with over 80 international awards and prizes. Below we show an exemplary selection.

2020/2021 Three work selected in Readers top 100 Competition, Art of Watercolor Magazine issue #40

2021 USA. 3rd place IWS member exposition San Diego.

2000 5th place World Masters of Watercolor.

2020 Italy. Nomination Fabriano Biennale.

2019 Silver Award Mondial Art Academy.

2019 GAWA 1st prize ‘Landscapes’.

2018 GAWA Award ‘best 50 waterolorists’.

2018 Pakistan. Honourable Award. Peace of Pearls.

  1. Hahnemühle Calander prize.

 

PUBLIC DOMAIN

2020 Netherlands. Stichting Botterbehoud Huizen: 3 artworks.

 

PUBLICATIONS

Aquarelas Magazine Spain 2020.

Art of Watercolor Magazine 2020.

L’art de L’aquarelle France 2020.

IWS Magazine Canada and Hong Kong 2019.

Art Pratique Magazine France 2017.

Personal YouTube channel.

Online/streaming demonstrations.

Honoured with personal Tintoretto brush kit.

 

Jan Min hoeft niets uit te leggen

Niet zelden hebben kunstenaars heel veel tekst en uitleg nodig om de betekenis van hun werk te duiden, diepere gevoelens bloot te leggen en gebruikte techniek te verklaren. Zit je thuis, dan sla je die bladzij om. Luister je naar het verhaal op de expositie, dan knik je begrijpend, hoofd iets schuin en je verdeelt je veronderstelde kennersblik tussen het werk en de kunstenaar.

Zo niet bij Jan Min. Bij het zien van zijn werk – meestal ruim bemeten – ben je sprakeloos en vallen alle puzzelstukjes op z’n plaats: technisch knap, doordachte compositie, grafisch slim en heel precies uitgewerkt met een heel eigen interpretatie van realistische kleuren. Wat je ziet…dat is het ook. Daar hoef je niets aan uit te leggen…bij een eerste blik op zijn werk.

 

 

Opgezette natte kragen en plassende auto’s

Jan is niet de man van een zonnetje en een parasolletje. Hij maakt het wel hoor. Zijn straatcomposities kenmerken zich echter overwegend door een lage zon op het einde van de dag met de opstijgende warmte die het beeld als het ware laat verdampen terwijl je er naar kijkt.  Of Jan laat het regenen of sneeuwen, de straten zijn zeiknat, half gebogen mensen lopen met opgezette natte kragen versneld naar hun einddoel, auto’s plassen door de straat.

 

Het kunstwerk ‘Romance…’ is nu te koop bij Aquarel Art.

 

Jan gaat de aquareltechnisch moeilijk uitdaging aan van lange schaduwen, glimmende oppervlaktes en vervaagde silhouetten die nog net herkenbaar zijn. Donkere partijen worden hier en daar tot leven gebracht met felle kleuren die het perspectief nog eens benadrukken. Jan gebruikt zijn techniek suggestief. Knap!

In beide gevallen, zon of regen, roept het werk van Jan Min iets op dat doet denken aan een song die magistraal werd vertolkt door J.J. Cale: Two faces have I, one to laugh and one to cry. De straatbeelden van Jan laten je glimlachen omdat het gewoon mooi is. Maar pas op…als je er langer naar kijkt, overkomt je ook een gevoel van melancholie. Het creatief concept achter de compositie roept ook een verlangen op naar huis, je hotelkamer of appartement, de warme haard of de verkoelende tuin, de welverdiende borrel, je geliefde en je gezin en te praten over de leuke dag die je hebt gehad. Dat maakt zijn werk, zijn straatbeelden zo spannend.

Wrakken als edelstenen ingebed

Zijn maritieme werk, dat hem internationale faam heeft gebracht, is minder emotioneel. Wel oh en ah mooi. Die emotie dus. Hier zie je de liefde van Jan zelf; zijn vaartuigen, overjarige vissersboten, tankers, roestige bakken en wrakken. Vaak verstild en als edelstenen ingebed in het landschap, soms gewoon stampend op zee. In zijn havengezichten of bij verankerde boten gebeurt helemaal niks. Niets beweegt, geen mens te bekennen. De vaak stalen reuzen wachten op wat er gaat komen. Op grootse wijze heeft Jan Min hier ruimte gemaakt voor ons; de kijker. Wij mogen zelf ons verhaal verzinnen en dat doe je ook, dromend over verre reizen, over vertrekken en thuiskomen. Ook in dit genre gebruikt Jan zijn onnavolgbare talent om techniek, compositie en grafische uitwerking ten dienste te stellen van onze fantasie.

 

Meesterlijke aquarel; Autumn Sun Terschelling is te koop bij Aquarel Art.

 

Three Ladies

Wij vroegen Jan Min om de variatie van de collectie op Aquarel Art iets breder te maken dan boten. Hij stuurde ons een file met de titel ‘Three Ladies’. Nu wordt het spannend dachten wij. Nu gaan wij totaal ander werk zien. Vol verwachting klikten wij het file aan. Bleken de Three Ladies dus boten te zijn. Typisch Jan! Wel vanaf vandaag te koop bij Aquarel Art.

 

 

Meer over Jan Min

Nee, Jan was geen lasser op de werf. Opgeleid voor en carrière gemaakt in het medische vakgebied, pakte hij rond het jaar 2000 zijn penseel weer op. Vermoedelijk overdonderd door het scheppende en creatieve vermogen van slechts één gekleurde penseelstreek op het maagdelijke witte papier heeft Jan vervolgens jarenlang vele workshops en masterclasses gevolgd om zijn talent verder te ontwikkelen.

Nu exposeert Jan Min wereldwijd. Scoort regelmatig prestigieuze prijzen en awards en geeft nu ook zelf workshops. Over Jan, over zijn vakmanschap en werk wordt steeds vaker gepubliceerd in voor het vak betekenisvolle internationale magazines en educatieve uitgaven.

Bekijk hier alle kunstwerken van Jan Min op Aquarel Art.

Auteur: Menno de Wit

 

error: Content is protected !!