• Grote collectie
  • Originele werken
  • Met certificaat
  • Veilig gekocht

Roest is wat rust zo mooi maakt

Staande voor een schilderij, neemt het beeld je geheel in beslag. Soms buig je iets voorover om te kunnen lezen wie het gemaakt heeft. Een titel of een geboortejaar helpen je om soms de creatieve prestatie beter te begrijpen. Een enkele keer fantaseer je wie de kunstenaar zou kunnen zijn, zelfs hoe hij of zij er uit zou zien.

Bij het kunstwerk Roest rust I, was het beeld van de kunstenaar snel gevormd. Stevige en bonkige vent. Grote knuisten met klein penseeltje. Verweerde bruine kop, stevige, borstelige baard en een vriendelijke, observerende blik in de ogen. Kapiteinspet? Hmm, ja, zou kunnen. In ieder geval wel opgestroopte broekspijpen, met blote voeten lopend over het zand. Strakblauwe hemel. Zou in Afrika kunnen zijn.  Achternaam Buijs. Ja, dat klopt wel bij het beeld.

 

Roest rust I is te koop bij Aquarel Art.

Buijs. I. Buijs. Wat…Ineke? Nee, dat kan niet waar zijn! Een kleine vrouw met grijze lokken en oma bovendien. Niet uit Afrika, maar Zaandam? Schildert dit kleine poppetje roestige scheepswrakken aan de Afrikaanse kust? Floeps, daar gaat je beeldvorming. De realiteit is vaak verrassender dan de stoutste droom of wildste fantasie.

 

De drijfveer van Ineke Buijs

Met beide benen op de grond zegt zij er zelf dit over: “Als ik schilder, vergeet ik alles om mij heen en hoor niets. Het is heerlijk om je af toe terug te trekken in je eigen wereld”. Met de ‘eigen wereld’ wordt bedoeld de wereld waarin zij op dat moment wil vertoeven, de wereld die zij zelf creëert. En daarin maakt zij mooie kunstwerken met uiteenlopende onderwerpen.

In acryl en gemengde techniek zien we veel abstract werk met veel gebruik van kleur. Haar aquarel werk kenmerkt zich echter door realistische onderwerpen, een beperkter en zachter palet en altijd sfeervol, getuige de collectie die Aquarel Art mag presenteren.

 

Zeilschip is te koop bij Aquarel Art.

Zo werkt Ineke

Ineke Buijs heeft een voorkeur voor het werken met ultramarijn, met burnt sienna dat hele mooie tussenkleuren geeft en met veel blauwe kleuren met voorkeur voor Winsor & Newton professional afgewisseld met Daniel Smith. Nat in nat is haar favoriet techniek, met veel, heel veel water. Haar keuze voor papier is dan ook begrijpelijk: Arches Torchon 300 gr en Hahnemuhle aquarelkarton 500 gr.

Een dwarsdoorsnee van haar werk verraadt veel reizen. Schetsen en fotograferen doet zij in België, Frankrijk, Italië, Griekenland, Senegal en natuurlijk zwerft zij vaak door Nederland. Eenmaal weer thuis trekt zij zich met haar basismateriaal terug in haar atelier. Maar als het even kan, werkt zij het liefst buiten.

 

 

Meer over Ineke Buijs

Niet geboren als kunstenaar, maar wel met veel talent, bekwaamde Ineke zich in de teken- en schilderkunst bij Fluxus in Zaandam, Crejat in Alkmaar en de Vrije Akademie de Leeuwenburgh in Amsterdam. Verdere ontwikkeling werd gestimuleerd door lessen te nemen bij Noor Bos en bij de Stijfselmakersschuur in Oostzaan. In 2019 volgde zij nog een workshop van de bekende Moldaviër Igor Sava.

Inmiddels organiseert Ineke Buijs zelf aquarel workshops bij de Zaanse Schilderskring.

In achterliggende jaren werd regelmatig in Amsterdam en de Zaanstreek geëxposeerd, individueel en in groepsverband.

Genieten doet zij van de kunstwerken van Japans/Amerikaanse Keiko Tanabe, het internationaal doorbrekende talent Liliane Goossens uit België en dichter bij huis van Marjan Nagtegaal.

Bekijk hier alle aquarellen van Ineke Buijs die bij Aquarel Art te koop zijn.