• Originele werken
  • Fine Art Prints
  • Met certificaat
  • Veilig gekocht

ARTIST

Gert Pruik (1964)

Netherlands

HONOUR │MEMBERSHIPS

IWS International Watercolor Society Holland -Principal member

 

EXPOSITIONS

2020 Vlieland / Netherlands. Tromp's Huys.

2020 Elburg / Netherlands. City Hall.

2019 Wezep / Netherlands. Kunstroute Noordwest Veluwe.

AWARDS

2020 Netherlands. 1st prize Daniel Smith IWS Holland 2020 Award.

2020 Netherlands. 1st and 2nd prize 'Gasten schilderen Vlieland'.

2020 Netherlands. 1st prize amateur exposition Elburg.

Gert Pruik watercolor artist (Aquarel Art)

Will Power

Ooit eerder schreven wij over een talentvolle kunstenaar die vanuit het niets komt, naar voren treedt en een robuuste piketpaal slaat om een territorium af te bakenen. En het is een groot territorium dat Gert Pruik afbakent. In zijn keuze van onderwerpen is hij een omnivoor. Gert moet, sinds hij gestart is met aquarelleren in 2017, flink kilometers gemaakt hebben om op dit niveau te presteren.

Alles geprobeerd, zichzelf gepijnigd, kwetsbaar opgesteld, mini schouderklopjes geïncasseerd. Elke keer opnieuw aan de slag. Niet om een meesterwerk te maken, maar om de techniek onder controle te krijgen. Wat een ongelooflijke ‘will power’, wat een uithoudingsvermogen en onverzettelijkheid.

F1 Koningsklasse

Onwillekeurig moet ik denken aan Max Verstappen, Spanje 2016. Kenners wisten dat ook Verstappen al flink wat kilometers had gemaakt, maar bij zijn debuut in de F1 koningsklasse verraste hij heel de wereld met een overwinning in de eerste Grand Prix die hij reed. Niet Verstappen won, maar wij, heel Nederland, hadden gewonnen. Vergelijken wij de F1 met de moeilijkste kunst onder de kunsten, de aquarelkunst, dan hebben wij, de aquarelliefhebbers, gewonnen met Gert Pruik.

Zijn bekendheid snelt hem vooruit, zijn naam wordt genoemd. Het is hem gelukt om van ‘ik zou het willen kunnen, ik zou het moeten kunnen, ik wil dat ik het kan' naar 'ik kan het’ te groeien. Nu, in 2021, glimlacht hij bescheiden, nooit vergetend dat hij heeft moeten zwoegen om zijn gegeven talent naar de oppervlakte te brengen.

Warm gevoel

Het was een schokkende ervaring om voor het eerst een werk van Gert Pruik te aanschouwen. In niets een aquarel, maar wel stroomde er een warm gevoel naar binnen. En dat is een gevoel dat je niet snel hebt bij de vaak frisse en transparante kleuren van de gemiddelde aquarel.

Bij nadere bestudering van meer van zijn werken, bekroop mij het gevoel in het verkeerde museum terecht gekomen te zijn. Gert Pruik toont kleuren die wij al eeuwen niet meer gezien hebben in de aquarelkunst. Hij benadert zijn onderwerpen niet vanuit het licht, zoals te doen gebruikelijk in de aquarelkunst, nee, hij schildert naar de werkelijkheid met een grote voorliefde voor heftige contrasten waarin alle tinten bruin en zwart een dominante rol spelen. Licht is er als vanzelfsprekend, echter niet altijd als uitgangspunt.

Frisse, heldere werken maakt hij ook hoor! En als hij dat doet, wint hij er direct een 1e prijs mee. Zijn werk IJsselvliedt Reflections werd recentelijk gehonoreerd met de Daniel Smith IWS Holland 2020 Award. Zijn eerste Grand Prix overwinning.

Eigen stijl

Bij het beoordelen van zijn meest recente werken was een eerste impuls om het te kwalificeren als olieverfwerken in aquareluitvoering. Een tweede impuls is dat Gert Pruik, bewust of onbewust, een taboe doorbreekt. Zwart en bruin mogen weer! Want, zo zullen zijn volgers zeggen, ‘Gert doet het ook’. En…zoals vele meesters hem in de 17e en 18e eeuw voor gingen.

Het ziet er naar uit dat Gert met zijn stemmingsgevoel onbedoeld en ongemerkt een eigen stijl aan het ontwikkelen is. Hij tekent er voor met zijn signatuur. Gewaagd, dat wel. Want je ligt er snel uit of ‘the winner takes all’. Wat ons betreft zit Gert in de laatste categorie. En hij begint nog maar net op stoom te komen.

Bekijk hier alle aquarellen van Gert Pruik die bij Aquarel Art te koop zijn.

 

Auteur: Menno de Wit

error: Content is protected !!