• Grote collectie
  • Originele werken
  • Met certificaat
  • Veilig gekocht

Erica Nussbaum: vroeg gedreven, altijd blijven schilderen.

We lezen het vaak over kunstenaars, dat zij al zo veel plezier hadden in tekenen en schilderen toen zij jong waren. Bij Erica Nussbaum zit dat ook zo in elkaar. Al op 13-jarige leeftijd kreeg zij les in aquarelleren bij Henk Corduwener, een oud-decorontwerper. Hier zat Erica tussen de volwassenen in. Het deerde haar niet. Ze was gedreven en is dat nog steeds.

Als vanzelfsprekend volgde de Academie voor Beeldende Kunsten, allereerst in Groningen. Voor de liefde verhuisde ze in het 2e jaar naar Utrecht alwaar zij de afdeling Monumentale Vormgeving Schilderen volgde. De aquarelkunst werd daar niet gewaardeerd, laat staan onderwezen en dus werd uiteindelijk in 1986 afgestudeerd op basis van examenwerk in olieverf.

Vanaf dat moment werkte Erica Nussbaum als beeldend kunstenaar en docente tekenen en schilderen. Tot aan vandaag worden haar dagen gevuld met werken in opdracht, exposeren, lesgeven, veel vrij werk. Wat een aangename combinatie! Voeg daarbij een atelier midden in Frankrijk en het perfecte plaatje is compleet.

 

 

Stemmingen, stijlen en stempels

Het oeuvre van Erica Nussbaum is bepaald breed te noemen en zij beperkt zich niet tot een enkel genre of thema. Abstract, stilleven, landschap en modelwerk is vertegenwoordigd. Dieren en mensen en dan vooral portretten vormen de rode draad in de collectie. Heel bijzonder vinden wij haar veelal mixed media ‘Story’ kunstwerken. Daar hoeven wij niets aan uit te leggen. Begrijp het verhaal dat Erica ons wil vertellen of verzin het zelf. Heerlijk modern, gedurfd en contrastrijk werk.  Nee, niet in aquarel.

Opvallend is dat alle stijlen en stromingen van de afgelopen 100 jaar in haar werk terugkomen. Soms is het haast niet voorstelbaar dat de kunstwerken door één en dezelfde persoon gemaakt zijn. Het varieert van abstracte, minimalistische, meeslepende en groteske werken tot fotorealistische weergave van treffende momentopnames die mens of dier karaktervol afbeelden, minutieus en zeer gedetailleerd uitgevoerd.

 

‘Puppie Lukai’ is te koop bij Aquarel Art. 

 

Erica moet vele stemmingen kennen om zo gevarieerd te creëren. Natuurlijk kent zij ook periodes dat zij bovenmatig is geïnteresseerd in een enkel onderwerp. Daarin door te gaan is voor elke kunstenaar, musicus of acteur echter een risico. Een stempel wordt snel gegeven en je bent, voordat je het weet, in een hokje geplaatst. Soms is dat hokje goed voor het dagelijks beleg, maar in vele andere gevallen voelt het aan als een houdgreep waaraan je je niet meer kan ontworstelen.

Zo werkt Erica Nussbaum in aquarel

Na de studiejaren pakte Erica het aquarelleren weer snel op en is deze kunst een vast onderdeel geworden in haar almaar groeiende portefeuille. Wat haar boeit in de aquareltechniek is dat het materiaal – verf en water – uit zichzelf creëert; een risico waar zij plezier in heeft. Je hebt het niet helemaal in de hand. Zij geniet van het wassen, het herstellen te ‘rommelen’ totdat het goed is. Erica houdt van de transparantie en toepassing van glacering – het in lagen werken – dat zij ook in andere technieken, zoals in olieverf, toepast.

Erica is zeer trouw aan Winsor & Newton verf omdat zij het fijn werken vindt om precies te weten welke kleur zij mag verwachten. Papier boeit haar minder, zij werkt tot 600 gr aan toe. Ooit begonnen als jongere te aquarelleren met varkensharen kwasten schildert zij nog steeds uitsluitend met echt haar. Aquarellen worden soms met potlood opgezet. Een andere keer aquarelleert zij direct. Afdekvloeistof gebruikt zij pertinent niet omdat zij het resultaat niet fraai vindt. Soms is ook sprake van gemengde technieken in haar werk en dus ook het gebruik van inkt, tekening, collage en gouache.

 

‘Tools in the night’ is te koop bij Aquarel Art. 

 

The Times They Are a-Changin’

Bob Dylan componeerde dit lied begin jaren ’60; een tijd waarin veel veranderd was en nog veel meer ging veranderen. De baanbrekende en creatief revolutionaire jaren ’70 moeten in Erica’s latere jeugd een vruchtbare basis zijn geweest voor artistieke ontwikkeling en vorming. Je kunt je haast geen betere tijd voorstellen voor een kunstenaar. Toch kwam daar verandering in.

Rondom het jaar 2000 ontwikkelde zich opnieuw een revolutie; internet. Voor kunstenaars een zegen én doodsteek tegelijk. Kunst werd nog meer dan ooit ontsloten voor een groter publiek. De samenhangende ontwikkeling en populariteit van nieuwe kunsttechnieken én van steeds professionelere kunstdruktechnieken vormden de bijl aan de wortel van het bestaansrecht van de fysieke galerie. Kunst wordt nog steeds gekocht, maar…anders.

Erica Nussbaum exposeerde en verkocht haar kunstwerken vóór 2000 in toen befaamde galeries. De namen zeggen ons niets meer. Ooit het zout in de pap in elke stad of dorp, verdwijnt de galerie uit het straatbeeld.

Daarvoor in de plaats gekomen zijn grootschalige, massale kunstmanifestaties, supra-regionaal en veel vaker internationaal. Groepen van gelijkgestemde kunstenaars organiseren zelf regelmatig kleinschalige exposities voor een kleine schare van fans en liefhebbers.

Erica besloot op enig moment zich vooral te richten op verkoop via haar eigen atelier annex galerie in Zeist. En gelukkig niet onsuccesvol. Werk werd verkocht, natuurlijk in Nederland, maar ook in België, Italië, Frankrijk, Duitsland, Spanje, de Verenigde Staten, Rusland en Saoedi-Arabië. Ook werd werk aangekocht door gemeenten en instellingen.

Voor het jaar 2020 staan een expositie met International Watercolor Society in Zaandijk en Madrid in de agenda en participeert zij in de kunstbeurs op de militaire basis in Soesterberg en de expositie ‘Goodlooking’ in Ruurlo, een reprise van de Nederlandse Portretprijs 2019 in Slot Zeist bij welke gelegenheid Erica uit 1.254 inzendingen tot de top van genomineerden behoorde.

 

Niet te koop. ‘Seeing the future’, nominatie Nederlandse Portretprijs 2019

 

Erica Nussbaum is kaderlid van International Watercolor Societey chapter Holland.

Bekijk nu alle aquarellen van Erica Nussbaum die bij Aquarel Art te koop zijn.