• Grote collectie
  • Originele werken
  • Met certificaat
  • Veilig gekocht

Ellen Visser-Bergsma ziet het anders

In één van de vele ongelukkige periodes in het leven van Vincent van Gogh raadde zijn broer Theo hem aan om naar Drenthe te gaan. Vincent had het net uitgemaakt met de problematische Sien. Vincent stond niet meteen te trappelen om af te reizen, maar veranderde van gedachte toen Theo hem uitlegde dat de gevierde Duitse landschapsschilder Max Liebermann verrukt was van het Drentse landschap. Maar ook Anton Mauve, bij wie Vincent in de leer was geweest, roemde het Drentse landschap. Goed, Vincent ging en beschreef het gebied waar hij verbleef als van een ‘onbeschrijflijke schoonheid’. Vincent schildert een flink aantal werken die zo somber, donker, kaal en naargeestig van toonzetting zijn, dat je voor geen goud ooit naar Drenthe zou willen gaan om die onbeschrijflijke schoonheid zelf te zien.

Sinds Ellen Visser-Bergsma is neergestreken in Zwiggelte, in het hart van Drenthe, mogen haar Drentse landschappen gezien worden als een repliek op het Drentse werk van Vincent van Gogh. Haar werk straalt schoonheid, licht en levensvreugde uit. Zij laat het ware Drenthe zien en corrigeert daarmee de deprimerende visie van Vincent van Gogh. Geluk bij een ongeluk; het werk van Ellen is nog wel te koop!

 

Waar water stroomt is leven.

Werk van Ellen is sterk beïnvloedt door SMA

Je voelt het al van mijlen ver aankomen; je kunt geen sma in je achternaam kennen als de wortels niet liggen in Friesland. Van jongs af aan tot op de dag van vandaag trekt haar hart naar Vlieland. Het onvolprezen Friese Vlieland, net groot genoeg om je ezel neer te kunnen zetten, biedt oneindig veel, en vooral door licht wisselende, vergezichten.

 

Mindfulness op Vlieland is te koop bij Aquarel Art.

Maar voor Ellen zijn dit geen vergezichten, veeleer zijn het introspecties. Zij kijkt naar binnen, zij voelt de rust en leert het leven, haar eigen leven kennen. Dat is dus Ellen Visser-Bergsma; het kleine zien, weten dat een kleiner deel uit een groter geheel ongelooflijk mooi kan zijn. Haar passie om dat in beeld te brengen leidt niet zelden om er ook over te willen schrijven, te dichten over wat zij voelt en wat jij zou kunnen voelen

 

Ellen Visser-Bergsma in haar atelier. 

Gastvrouw Ellen laat je kennis maken met de meesters

Ellen Visser-Bergsma combineert het kunstenaarsbestaan met het geven van cursussen en workshops. Bij haar thuis in het atelier, vermoedelijk een landgoed of gezellige boerderij, maar zeker geen plaggenhut, nodigt zij ook regelmatig, bevriende aquarelmeesters uit om workshops te geven. Dan schittert Ellen als gastvrouw. Grote namen als Jan Min, Gerard Hendriks, Rein van Uden en Hannie Rieuwerts wijden jaarlijks starters, amateurs en pro’s in in de wondere wereld van het aquarelleren en demonstreren de kneepjes van het metier. In Drenthe! Dus inclusief een vakantiegevoel.

 

Aquareltechnisch gezien een logische biografie

Met Friesland en Drenthe op zak heb je natuurlijk al een pluspunt te pakken om een geslaagd aquarellist te worden. Maar wat wij zo bijzonder vinden, is dit. Als gediplomeerd bloemstyliste werkte zij bij verschillende bloemisten. Zij raakt betoverd door de schoonheid van de natuur. Zij voelt behoefte de natuur ook op andere wijze te willen begrijpen en doet dit door een studie kunstgeschiedenis af te ronden. Zij leert anders kijken. Haar aquarelwerk krijgt een nieuwe verdieping. Los van de eer die haar is toegezwaaid met exposities en publicaties, is het haar levenspad dat bewondering afdwingt en dan vooral ook als de immer doorzettende aquarellist.

 

 

Ellen Visser-Bergsma werkend in de zwoele wind en fraai Vlieland’s avondlicht, naar buiten kijkend om het binnenste te leren kennen, het licht te laten vallen waar het passend is en tot nadenken stemt, de schoonheid in beeld te brengen en deze te kunnen plaatsen in onze cultuur. Met eenvoudige toetsen, meer weglatend dan tonend brengt zij ons in een goede stemming. Wat fijn dat wij een kleine selectie van haar werk mogen tonen en aanbieden.

Ellen Visser-Bergsma is lid van International Watercolor Society – IWS chapter Holland.

Bekijk hier alle aquarellen van Ellen Visser-Bergsma bij Aquarel Art.