• Grote collectie
  • Originele werken
  • Limited Editions
  • Gratis verzending

Dorota Bousquet in de voetsporen van Hollandse landschapsschilders

Als je als Nederlander door je eigen land rijdt dan is het vlak hè? De langere ritten kun je interessanter maken door te proberen door de ogen te kijken van een buitenlander; bijvoorbeeld een Canadees, een Chinees of een Kenyaan. En echt, je begint te stralen. De ruimte, de vlakverdeling tussen land, water en lucht, het perspectief, de openheid en vrijheid die je voelt en het continue veranderd licht maken het ‘Hollandse’ landschap bijzonder. Eeuwenlang bijten Nederlandse schilders zich hier op stuk. Sommige oude meesters met veel en ook internationaal succes. Natuurlijk Jacob van Ruisdael. Maar ook Salomon van Ruysdael, Meindert Hobbema, Jan van Gooyen en Philip Koninck. Tot aan vandaag is het Hollands landschap een bron van inspiratie. Zo ook voor Dorota Bousquet.

Dorota Bousquet geeft Nederland een nieuw gezicht

En dan is daar Dorota Bousquet! Europeaan, maar daarover later meer. Het is lang geleden dat een kunstenaar het Hollands landschap een geheel nieuwe lading weet te geven. Je wil niet geloven dat dit ons land is. Nat in nat werkend, met heel weinig detail, veelal slechts met groene en blauwe tinten, soms ondersteund met flets geel of een zweem paars creëert zij een nieuwe wereld en daar mogen wij in wonen. Daar wonen wij in!

Het aquarel kunstwerk ‘Midday light’ is bij Aquarel Art te koop

Ons beperkend tot haar landschappen is het duidelijk dat lucht, licht en water haar inspireren. Niet omdat het Nederland is, nee, het is de vlakverdeling die bedwongen moet worden. Pratend met zichzelf, analyserend en reflecterend werkt zij intuïtief naar een concept toe. Het is een worsteling vergelijkbaar met die van de Duitse fotograaf Andreas Gursky, die zijn Rhein II foto voor een slordige 3,2 miljoen euro verkocht zag worden. Vooral doorgaan Dorota!

Pensioen gat te af te dichten? Last van lage rente? Beleggen in kunst? Overweeg een Bousquet te kopen! En dat kan bij Aquarel Art.

Het aquarel kunstwerk ‘Canal’ is bij Aquarel Art te koop

 

Meer over Dorota Bousquet

Dorota Bousquet is een Franse grafisch ontwerpster met Poolse achtergrond die woonde in London en sinds 2016 is neergestreken in Den Haag. Dat bedoelen wij nu met een Europeaan. Wie gaat haar claimen?

Geboren in Wroclaw in Polen studeerde zij af aan de Wroclaw School of Arts en niet veel later in Strasbourg in Frankrijk behaalde zij haar graad in Advertising aan de School of Decorative Arts. In Parijs was zij gedurende langere tijd Senior Artistic Director bij een reclamebureau. Vervolgens verhuisde Dorota met haar familie mee naar London. Zij volgde een Watercolor opleiding aan de Heatherley’s School of Fine Arts.

Eerder gewerkt hebbende met olieverf, pastel en acryl werd zij volledig in beslag genomen door het werken in aquarel. Zij vindt het spannend; het licht, de helderheid, de transparantie en de onvoorspelbaarheid. Het vervulde ook haar wens om met zachte ‘peachy’ kleuren te werken. Haar inspiratiebron? Claude Monet en zij verwijst dan naar het werk “Reims Cathedrale’. Het onderwerp blijft ongewijzigd, maar het licht verandert, elke dag, elk seizoen. Ook Dorota werkt graag in series.

 

Claude Monet ‘Reims Cathedrale’ 

Daarna toch weer terug naar Parijs. Verslingerd aan het aquarelleren groeide zij naar het zelfstandig bestaan van kunstenaar. Zij participeerde in tal van groepstentoonstellingen.  En…daar ging Dorota weer…nu naar Warschau. Zij werd lid van de SAP (Polish Watercolorists), besteedde al haar tijd aan het aquarelleren.

 

Nu dan in Den Haag waar zij geniet van het onuitsprekelijke Scheveningen. Inmiddels lid geworden van de International Watercolor Society IWS chapter Holland én het AIB Aquarel Instituut België. Zij geniet er van met haar collega’s van IWS en AIB het veld in te trekken, samen te leren en samen te creëren.

Bekijk alle aquarel kunstwerken van Dorota Bousquet die bij Aquarel Art te koop zijn.

error: Content is protected !!