• Originele werken
  • Fine Art Prints
  • Met certificaat
  • Veilig gekocht

Dik Kusters is over 100 jaar een Oude Meester

Zouden wij nu leven in, pakweg, het jaar 2120 dan zal Dik Kusters naar alle waarschijnlijkheid als ‘de oude meester uit Varik’ herinnerd worden, bekend van zijn Hollandse landschappen. Beperkte productie en dus uiterst zeldzaam. Springlevend aan de telefoon zei hij “Dik Kusters zonder C”. Dat is duidelijk. Als aquarellist schildert Dik geen zeegezichten, maar uitsluitend rivierlandschappen.

Het niveau van de uitzonderlijke kwaliteit die Dik realiseert, zou niet mogelijk zijn als je niet geboren en getogen bent in het rivierengebied. De schoonheid van het rivierengebied wordt niet alleen begrepen uit schilderen van het landschap, maar vooral door de samenhang, de interactie van land, licht en water. De altijd heiige atmosfeer zorgt voor een sterk variërende en niet zelden spectaculaire luchten. Het is een voortdurende bron van inspiratie. Deze wezenlijke kenmerken van het Hollandse landschap heeft vele grote schilders geïnspireerd. Dik woont midden in dit landschap, hij begrijpt het.

 

Dik Kusters. Voorstudie in de buitenlucht. 

Een klassieke spatter

Mochten wij ons bij Aquarel Art al verheugen op de participatie van enkele spetters onder de aquarellisten, zijn wij blij dat wij nu ook een echte spatter representeren. Ben je zo oud dat jij je Mies Bouwman (Dag lieve, lieve mensen…)  in de tv-uitzending van ‘Open het Dorp’ kunt herinneren, dan hoeven wij niks uit te leggen. Voor de jongere kunstliefhebbers dan de volgende uitleg.

De spattechniek leerde je in je eerste jaren op de basisschool. Je dekt een vlak af en met inkt, horrengaas en een tandenborstel ga je spattend inkleuren. Tegenwoordig doe je dat met kleurechte airbrush inkt. Fijne details worden gepenseeld. Om de diepere tonen van het atmosferisch perspectief te bereiken aquarelleer je de ijle tonen in de lucht. Een gemengde techniek dus en dat geeft het werk van Dik Kusters een extra dimensie.

 

Ochtendgloren van Dik Kusters de hemel in geprezen

Natuurlijk krijgt Dik waardering voor zijn werk. Met wat wel als zijn ‘piece de resistance’ wordt gezien, scoorde Dik een 1e plaats in een kunstwedstrijd die georganiseerd was onder het thema ‘Holland herinnerd’. Het juryrapport bevatte een ongelooflijk rake toelichting op het werk ‘Ochtendgloren’ en op het creatief vermogen van de kunstenaar Dik Kusters:

“Bij dit werk van Dik Kusters komt misschien wel alles bij elkaar wat we voelen, weten, waar angst op de loer ligt, maar ook genieten van water: Holland waterland. Hier ligt het water over het land en zien wij verder weg de bescherming van een kerk, van veilige huizen. We zien de beheersing van het water door de mensen, door de eeuwen heen vormgegeven. Dijken, dammen, waterkeringen, gemalen, tot nu aan toe. Angsten, wat gebeurt er als de zeespiegel blijft stijgen?  En wat een rust, de hemel bij de aarde gebracht in een eindeloze spiegeling. Alleen door een enorm vakmanschap kan dat.”

‘Ochtendgloren’ is te koop bij Aquarel Art voor € 1.475,- ingelijst en wel. Nee, Dik Kusters is geen verkoper, dat zie je aan de prijs die voor menig kunstverzamelaar een buitenkans is. Gelukkig heeft Dik meer verstand van schilderen.

 

 

Meer over Dik Kusters

Dik volgde de Academie voor Beeldende Vorming  in Tilburg. Hij is niet alleen aquarellist, maar ook een begenadigd graficus en origineel in zijn ruimtelijk werk. Bescheiden treedt hij naar voren, maar zelden op de voorgrond. Hij exposeert beperkt. Verklaarbaar is dat zijn kunstwerken opgenomen zijn in kunstcollecties van gemeenten in het rivierengebied. Zijn werk is te zien in enkele galeries in Nederland en recentelijk is werk van hem opgenomen in het Italiaanse aquarelmuseum in Fabriano. Een grotere internationale eer kun je als aquarellist niet krijgen.

Samengevat: Dik Kusters is een ware Constenaer (met een hoofdletter C!).

Bekijk hier alle kunstwerken van Dik Kusters op Aquarel Art.

 

error: Content is protected !!