• Originele werken
  • Fine Art Prints
  • Met certificaat
  • Veilig gekocht

Corry Kooy: zij doet het in pastel én in aquarel

We kennen heel wat galerieën. Soms voel je je ongemakkelijk, verzeild in een verkeerd tijdperk, verward over wat nu wel of geen kunst is. Vaak schuifelen wij met plaatsvervangend schaamtegevoel door te kleine opgeleukte ruimtes met een sneu gevoel het tentoongestelde werk bekijkend. Tristesse continue.

Maar dan…dan is daar Galerie Wildevuur in Hooghalen Drenthe. Met een scherp gevoel wat ons vandaag de dag emotioneel raakt, presenteren de galeriehouders Pascalle Verhees en Philip Wildevuur een keur aan kwalitatieve en verfijnde kunst. Heb je naam gemaakt als kunstenaar, dan moet je daar zijn. Had je nog geen naam, dan moet je bij Wildevuur zijn om naam te krijgen. Ben je bezoekend koper, geniet met volle teugen en trek dan de beurs ruim open uit volle overtuiging dat het goed is.

Daar bij Wildevuur troffen wij recent het werk van Corry Kooy aan. Als door een donderslag getroffen, want Corry Kooy stond niet op ons wenslijstje van bekende en befaamde aquarellisten die wij graag willen presenteren. Onvergeeflijk, maar wel verklaarbaar. Corry Kooy is namelijk niet minder dan een ‘Maître de Pastelist’. Maar dat zij zo ook zo talentvol kan aquarelleren was natuurlijk een feest om te zien. Zij is in meerdere kunsttechnieken een groot kunstenares.

 

 

Meer over Corry Kooy

Corry Kooy volgde een opleiding aan de Vrije Academie Rotterdam en vervolgde haar opleiding deels in Engeland. Zij is in de leer geweest bij verschillende kunstenaars, waaronder de in aquarelkringen bekende Tom Coates (1941). Corry werkt in pastel, olieverf en in beperkte mate in aquarel. Haar aquarel oeuvre is niet groot en kan om die reden niet uitvoerig worden beschreven. Niet anders dan wij zouden doen voor haar pastel en olieverf kunstwerken.

Daarin speelt ‘beweging’ een grote rol. Corry laat zich graag inspireren door dansers en musici. En omdat zij iedere week naar model tekent en schildert, is zij ook bedreven in het snel neerzetten van de essentie van beweging. Ook als het om dieren gaat. Opgegroeid in het groene hart van Nederland trekt zij er regelmatig op uit om de natuur te schilderen en dieren in de eigen habitat, hetzij in open veld of op de boerderij. Beweging, maar dan verstild als momentopnames, zien wij ook terug in haar naakten.

 

Het kunstwerk ‘Rustend’ van Corry Kooy is te koop bij Aquarel Art. 

 

Treffen wij ook mystiek en stille krachten aan in haar werk? Ja. Oosterse culturen hebben een grote aantrekkingskracht op Corry Kooy. Niet vreemd dat zij grote, inspirerende reizen heeft gemaakt naar Indonesië, Sri Lanka, Nepal en Thailand. Het is niet alleen mystiek hoor, die inspireert! Graag schildert en tekent zij markten, zonovergoten pleintjes of lokale bevolking in hun bezigheden en werk, zoals de theepluksters in Sri Lanka.

Waardering en exposities

Niet velen kunnen het haar nazeggen; ik heb geëxposeerd in het stadhuis – Hotel de Ville in Parijs. Of bijvoorbeeld in de Mall Galleries in London. Nou vooruit…ook het stadhuis (de Turfkelder) van Schoonhoven. Voor iedere kunstenaar heel bijzonder; museum Möhlmann in Appingendam (dat ook werk van Corry aankocht), de Schotse Huizen in Veere en Museum van Lien in Fijnaart.

 

De aquarel ‘Meisje aan het strand’ is te koop bij Aquarel Art. 

 

Prestigieus is haar benoeming tot ‘Maître de Pastelist’ door de Franse Pastelsociety. In 2000 werd Corry Kooy door de Mall Galleries in London de Cross Gate Gallery Award toegekend. In 2001 volgde door dezelfde organisatie de toekenning van de Frank Herring Award. Frank Herring & Sons is al generaties lang een begrip in het zuiden van Engeland, alwaar in Dorchester een winkel in kunstenaarsartikelen wordt bestierd. In 2007 won Corry de Groene Hart Kunstprijs in Nieuwkoop. Recentelijk won zij de hoofdprijs ‘coup de coeur’ in de internationale pastel expositie in Feyitat in Frankrijk.

 

Haar kunstwerken zijn aangekocht door bedrijven en particulieren in binnen- en buitenland.

Bekijk alle aquarellen van Corry Kooy die bij Aquarel Art te koop zijn.

error: Content is protected !!