• Grote collectie
  • Originele werken
  • Met certificaat
  • Veilig gekocht

Aquarelle, soif à lui donner une autre dimension

(Anne Maréchal – 2019)

 

Het vrouwelijke figuur is vanwege de mooie flexibele lijnen de grote inspiratiebron in het werk van Anne Maréchal als beeldend kunstenaar. En terwijl aquarelleren nu bij uitstek geschikt is om aan deze ronde vormen inhoud te geven, kiest zij voor de aquareltechniek omdat zij daarmee haar perfectionistische en mathematische instelling kan uitdrukken. Dat klinkt als met je rolschaatsen willen skiën. Het verklaart, hoewel onvertaald gebleven, wel de uitspraak die zij boven aan dit profiel doet. De aquarel, de aquareltechniek, zo weerbarstig, intens en brutaal als die is, dwingt je, nee, doet je verlangen naar andere vormen en dimensies. En Anne heeft die vorm en diepere dimensie gevonden.

 

Anne Maréchal is niet te doorgronden, zó open is zij

In haar atelier staan twee ezels, één voor het werken met acryl en de ander voor aquarelleren. Het werken met aquareltechniek kost haar veel tijd. Om tot een ultieme compositie te geraken, wordt het aquarelwerk alle kanten opgedraaid. Laag voor laag brengt zij de kleuren aan, van licht naar donker. En met elke laag die zij opbrengt, elke vorm die zij toevoegt, pelt zij zichzelf af op zoek naar een antwoord of uitdrukking gevend aan een gevoel. Een proces dat maanden of nog veel langer kan duren.

En als het klaar is dan benoemt zij haar werk zonder schaamte ‘Incertitude’ (Onzekerheid) en stelt zich daarmee heel open, maar ook heel kwetsbaar op. Je kunt niet meer naar haar abstracte, symbolische en figuratieve kunstwerken kijken, zonder je te realiseren dat het een persoonlijke worsteling was. In termen van emoties én schildertechniek.

 

 

De aquarelstijl van Anne

Je zou zeggen, ja…, dat ligt toch wel in de lijn van Wassily Kandinsky of Paul Klee. Maar nee.

Zijn wij in Nederland in de aquarelkunst sterk in landschappen, zeegezichten, natuur en dieren, zo heeft België een internationale reputatie verworven met hoog kwalitatief abstract en figuratief werk. Het is toch curieus dat een open grens tussen twee landen zo’n groot verschil in inspiratie kan opleveren. In haar aquarelwerk is Anne Maréchal, hoewel al jaren wonend in Nederland, een exponent van deze Belgische traditie. Natuurlijk, uiteindelijk is het de stijl van Anne zelf. Dat maakt haar werk onderscheidend.

 

 

Il faut écrire une peinture et non la peindre

Anne Maréchal werd geboren en bracht haar jeugd door in Congo, werd volwassen in België en ontwikkelde zich kunstzinnig, na een lange aanpassingsperiode, in Nederland. In België volgde zij een studie ‘illustratie’ aan de Ecole des Arts Deco in Brussel. Bij de uitreiking van haar diploma werd haar meegedeeld, hoe motiverend…, dat zij geen talent had om beeldend kunstenaar te worden, maar wel voor schrijven.

Dat deed ons direct denken aan een uitspraak van een beroemde Franse kunsthandelaar -Paul Guillaume –  over uiting geven aan je gevoel: “Il faut écrire une peinture et non la peindre” (Je moet een schilderij schrijven, en niet schilderen). Anne heeft dat uiteindelijk beter begrepen dan haar mentoren.

In de jaren ’80 schoolde zij zich verder met avondcursussen modeltekenen en leerde aquarelleren bij vele ateliers. Vanaf midden jaren ’80 is zij werkzaam als zelfstandig kunstenaar in Utrecht.

Anne is kaderlid van de International Watercolor Society IWS chapter Holland.

Bekijk hier alle kunstwerken van Anne Maréchal op Aquarel Art.

Anne is inderdaad zo perfectionistisch dat zij al haar schilderijen die te koop worden aangeboden worden op Aquarel Art al ingelijst heeft!