• Grote collectie
  • Originele werken
  • Met certificaat
  • Veilig gekocht

Anne Aras Allen; twee werelden, één focus

Voor een kunstenaar is het inspirerend in twee volstrekt van elkaar verschillende werelden te leven. Hoewel deels wonend in België en deels in de Verenigde Staten heeft dat echter geen invloed op het werk van Anne Aras Allen. Anne is Anne, blijft zichzelf en creëert haar eigen wereld waarin mensen en dieren als artistiek onderwerp een hoofdrol spelen.

 

 

Goed beschouwd gaat zij nog een stap verder. Zij zoekt naar het specifieke karakter van haar onderwerp, werkt dan een enkel aspect gedetailleerd uit om vervolgens de omgeving losser, ruimer en non-figuratief te laten. Dat is goed te zien in onderstaand werk ‘Meisje’. Focus op de ogen, het gezicht qua compositie knap neergezet tegen een met spontaan bravoure geschilderde achtergrond.

 

De aquarel ‘Meisje (2019)’ is te  koop bij Aquarel Art.

 

Soms trekt Anne haar focus nog verder door. Zie onderstaand werk ‘Paard’ uit 2016. Het is alsof zij eerst het volledige paard heeft geschilderd en vervolgens net zoveel kenmerken heeft weggehaald dat je hersens het in eerste aanblik niet willen herkennen. Het duurt een paar seconden voordat je de spaarzaam gezette penseelstreken kunt vertalen naar het beeld van een paardenhoofd. Met zo weinig verrassen, is toch een bewonderenswaardige prestatie!

 

De aquarel ‘Paard (2016)’ is te koop bij Aquarel Art.

Oude rot en jong talent

Geboren in Lier, onder de zuidelijke rook van Antwerpen, raakte Anne – zelf ereconsul van haar stad – gefascineerd door het werk en de stijl van aquarellist Fons Teijssen. Vanaf 2014 werd Anne door Fons gecoacht. De oude rot Teijssen moet haar als een jong talent herkend hebben. In een fase verder groeide de meester-leerling relatie uit tot samenwerking en vriendschap. Zij delen een atelier en exposeerden gezamenlijk in binnen- en buitenland. Dichter bij huis volgde zij een aquarel workshop bij Gerda Mentens.

 

Gezamenlijke expositie van Anne Aras Allen en Fons Teijssen in Lier.

Invloeden en voorkeuren

Hadden wij het over paarden zojuist? Kristin Knight is een grote inspiratiebron voor Anne Aras Allen. Knight heeft een zekere wereldfaam als het om schilderen van paarden gaat, maar ontwikkelde daarin ook een heel eigen stijl met een minimaal palet. Dat herkennen wij ook bij Anne die eveneens een voorliefde heeft ontwikkeld voor gebrande sienna, van Dijck bruin, indigo, sepia en violet; de kleuren waarmee zo fraai de illusie van diepte, licht en schaduw geaccentueerd kunnen worden.

Bijzonder detail; Anne Aras Allen werkt met Blockx aquarelverf dat in Nederland niet verkrijgbaar* is. Dit oeroude Belgische merk heeft een wereldnaam. Salvador Dali heeft in 1948 de uitspraak gedaan dat de verfproducten van Blockx meer gedaan hebben voor de toekomstige schilderkunst dan de kunstwerken van alle moderne schilders bij elkaar. Anne weet er wel raad mee! Naast Blockx werkt Anne met Windsor Newton verven en heeft zij een voorkeur voor Bockingford en Arches aquarel papier.

Bekijk hier alle aquarellen van Anne Aras Allen die bij Aquarel Art te koop zijn.

*  Was dit profiel nog maar net gepubliceerd, wist Gerard Hendriks ons direct te melden dat Blockx wel degelijk te koop is in Nederland. Katinka Schutte-van Berkel biedt Blockx aan via haar winkel en webshop Kaja de Tekenwinkel