• Originele werken
  • Fine Art Prints
  • Met certificaat
  • Veilig gekocht

Agy Claessen; met vuur en geestdrift

Wie alle werken van Agy Claessen in één oogopslag zou kunnen bekijken ervaart een positief gevoel. Je proeft dat haar kunstwerken met vuur en geestdrift zijn gemaakt. Toegegeven, de kleur blauw is een vast kernwaarde, maar toch geeft dit geen koele afstandelijke indruk. Nee, het kleurgebruik is toch uitbundig. Vooral in haar abstracte kunstwerken die Agy dan ook zelf lyrisch noemt.

De onderwerpen die Agy Claessen na aan het hart liggen, zijn portret, dieren en natuur. Portretten en dieren, toch al razend moeilijk om het goed te doen, zijn tamelijk dwingend in termen van compositie en laten nu eenmaal beperkt ruimte voor vrije creatieve interpretatie. Agy levert hier gewoon een zeer goede en aanprekende prestatie.

 

In galop (2019) van Agy Claessen is te koop bij Aquarel Art. 

Is ‘natuur’ echter het onderwerp, dan gaan alle creatieve remmen los bij Agy. Dat ervaar je ook bij het zien van haar stillevens. De uitwerking beweegt zich heel knap tussen fantasie en realisme. Het zijn bloemen, maar geen bloemen. Het is een glazen vaas, nee, het zijn precies gezette penseelstreken die samen het beeld van een glazen vaas onthullen. Kortom, Agy beheerst hier de illusie van wat wij willen zien.

Dat gaat nog een stap verder in haar puur abstracte werken die ‘natuur’ als onderwerp hebben, daarbij haar landschapswerken meenemend. Pak daar maar een stoel bij. Het is een feest van herkenning, maar het is niet jouw herinnering. De compositie blijft spannend om naar te kijken en elke nieuw blik op het werk doet je nieuwe elementen ontdekken en laat je puzzelen op de samenhang daarvan. Heerlijk, wat een ras-kunstenaar is die Agy toch!

Laat Agy Claessen zich nog inspireren? Professioneel en creatief kijkt zij graag naar de prestaties van de Italiaan Angelo Gorlini en haar landgenoten Xavier Swolfs en Rainier Boidin.

 

Zonlicht (2019) van Agy Claessen is te koop bij Aquarel Art. 

 

Meer over Agy Claessen: het zat al in de genen

Agy Claessen geboren in  Lommel woont in Pelt, België. De nieuwe gemeente Pelt grenst in het noorden aan het Nederlandse Valkenswaard.

Niet veel kunstenaars kunnen het haar nazeggen, maar Agy startte al op 14-jarige leeftijd met kunststudies aan het Heilige Grafinstituut – wat een motiverende en perspectiefvolle naam voor een school – in Turnhout. Vervolgens doorgestoomd naar Hoger Kunstonderwijs in Hasselt.

Op zich geen verwonderlijke keuze als je weet dat moeder Claessen bedreven was in olieverf techniek en vader Claessen zich specialiseerde in grafiek en tekening. En wat zet Agy zelf op de wereld? Drie koters; de oudste zoon is kunstfotograaf en haar andere zoon en een dochter volgden een grafiekstudie aan het St. Lucas in Gent. Het zit blijkbaar in de genen!

Exemplarisch voor de generatie van Agy Cleassen is de chronologie studie, huwelijk, kinderen en vervolgens 10 jaar geen kwast aanraken. Maar daarna ging ze los. Eerst met olieverf en acryl. Faam verwierf zij met een linosnede in opdracht van de gemeente Overpelt. Elke bewoner kreeg in het jaar 2000 een afdruk van ‘Millenniumwende’. Agy bekwaamde zich ook in keramiek en brons, grotendeels onder de noemer ‘tuin ornamenten’.

En op enige moment in de creatieve wervelstorm die was losgebarsten, ontdekte zij het aquarelleren. Niet meegekregen tijdens haar studie werd het een lange weg van zelfstudie, maar nam ook lessen van o.a. de Russen Victor Zhadanov en Slava Korobeinikov en de Chinese Wen Ming Xin.

Eerder gaf Agy Cleassen les aan het Jeugdatelier van de Noord Limburgse School voor Schone Kunsten te Neerpelt in de beginperiode van de nu academie. Tegenwoordig geeft zij nog aquarelcursussen en workshops aan volwassenen. Exposeren doet Agy ook. Onder andere landen staan Italië, Tsjechoslowakije, Rusland en Mexico op haar palmares.

 

Bestuurlijk is Agy Claessen actief als lid van de Raad van Bestuur van het Aquarel Instituut België, is zij bestuurslid van de Koninklijke Kunstkring Heikracht en is lid van de Limburgse Federatie voor Beeldende Kunsten.

 

Agy Claessen doet wat in haar opkomt

Als het om aquarelleren gaat doet Agy Claessen wat in haar opkomt, zo zegt zij zelf, daarmee haar kunstenaarsbestaan een klein beetje romantiserend. We moeten dit echter niet te letterlijk nemen.

Als Agy een wit vel aquarelpapier voor zich heeft liggen – 500 grams Bockingford – dan weet zij meestal wel wat erop gaat komen. Niet zelden maakt zij ook eerst schetsen die dan later in het atelier uitgewerkt worden.  Werken die haar niet aanstaan worden weggelegd en na een paar maanden weer bewerkt. Stukken worden weggevaagd, afgeplakt en weer beschilderd. Nee, Agy weet precies wat zij doet.

De vrijheid die zijn neemt, zit in het spel van compositie en kleur. Elke aquarellist weet het…dat het toch elke keer weer anders uitpakt dan je had bedacht. Kleuren die haar voorkeur hebben zijn de aardetonen met altijd blauw er in. Wat betreft de compositie speelt zij met de conceptuele elementen en werkt deze, nog net herkenbaar, abstract uit. En op een andere dag voelt zij meer voor realistisch dan abstract. Ook daar zit een grote mate van vrijheid in. Aardig detail om te vermelden is dat Agy graag in series werkt als ware het een studiereis naar het finale en superieure eindresultaat.

 

Waterkant (2019) van Agy Claessen is te koop bij Aquarel Art. 

Agy Claessen beoefent nat in nat techniek bij voorkeur, maar als het van belang is om een tekening goed uit te laten komen dan hanteert zij net zo makkelijk droge techniek. Hoewel zij ook collages in haar aquarellen gebruikt is zij meestal toch wel een puriste.  Agy werkt bij voorkeur met de verven van Winsor & Newton en van Daniel Smit en met Chinese borstels.

Als oprichtster van de groep Aquatelier, waar zij 20 jaar lesgaf, komt Agy nog wekelijks samen met een royale groep mede-aquarellisten om te schilderen.

Bekijk hier alle aquarellen van Agy Claessen bij Aquarel Art.

 

error: Content is protected !!