Autumn Sun Terschelling Jan Min (Aquarel Art) (2)

Wat de Olympische Spelen is voor sporters, is ‘Fabriano Watercolour’ voor de top aquarellist. Het betreft een tweejaarlijks gejureerde wedstrijd tussen top aquarellisten. In het Italiaans heet de wedstrijd ‘Premio Internationale di acquarello ‘Marche de Acqua’. De winnaar van de wedstrijd wordt de ‘Biennial International Prize ‘Marche d’Acqua’ toegekend.

Fabriano Watercolour 2020 is de 6e editie van de internationale wedstrijd.

Alleen al genomineerd worden impliceert dat je tot de absolute wereldtop behoort. Niet alleen in het jaar van toekenning, maar voor de rest van je leven. Jan Min bereikte recent de status van één van de 56 genomineerden die gaan strijden om de eer. Onderstaand het werk waarmee Jan Min de wedstrijd ingaat. Jan werd genomineerd door de wereldberoemde Laurin McCracken.

 

 

Autumn Sun Terschelling door Jan Min. Genomineerd 2020. 

 

De historie

Giorgio Pellegrini, curator van het Paper and Watermark Museum (Museo della Carta e della Filigrana) in Fabriano was in 2010 de initiatiefnemer om in samenwerking met de stad Fabriano een wedstrijd te organiseren die eer zou doen aan de lange historie van papierproductie in de stad en deze te verbinden aan de aquarelkunst. Genomineerde kunstwerken worden in het museum in Fabriano geëxposeerd.

 

Hoe wordt de internationale wedstrijd georganiseerd?

De organisatie van de wedstrijd inviteert tweejaarlijks 14 befaamde aquarellisten/experts om zitting te nemen in de jury.  Van elk van de 14 juryleden wordt gevraagd om 4 kunstenaars/kunstwerken te nomineren. Er zijn dan 56 nominaties. De genomineerden worden geïnformeerd en gevraagd de nominatie te accepteren. In een fase verder, meestal juni, stemmen de 14 juryleden over elk kunstwerk met een puntensysteem. De stemming is geheim en geschiedt met gesloten enveloppen. De voorzitter, het 15e lid van de jury, ziet toe op een juist verloop van het stemmen, maar stemt zelf niet mee. In juni wordt de winnaar bekend.

Aardig om te vermelden is dat Tejo Van den Broeck bij drie edities uitgenodigd werd om plaats te nemen in de jury. Thans is Tejo Juror Emiritus en assisteert in die rol de voorzitter van de jury.

In juni 2020 komt de jury opnieuw bijeen voor definitieve selectie van de winnaar die vervolgens op 13 juni bekend gemaakt gaat worden. De  genomineerde kunstwerken zullen vervolgens tot 30 augustus tentoongesteld worden in het Museo della Carta e della Filigrana.

Maakt Jan Min een kans?

Ja natuurlijk! Jan heeft een bijzonder kunstwerk gemaakt. Klassiek onderwerp, maar heel gewaagd monochroom en dat is tamelijk trendy. Anderzijds; de competitie is loodzwaar. Echt, elk werk dat je zou zien is het beste dat je ooit zag en dat dus x 56.

Wie zien wij als een geduchte concurrent van Jan? De Wit-Rus Andrei Zadorine (soms geschreven als Andrey Zadorin) is wat ons betreft een grote concurrent. Andrei maakt fotorealistisch werk, maar is in staat met zijn techniek meer sfeer uit te drukken dan een foto ooit kan vertonen. Ook Andrei, net als Jan Min, toont ons verbluffend meesterschap.

 

‘Evening Light’ door Andrei Zadorine. Genomineerd 2020. 

 

Winnaars voorgaande Jaren

 

2018 – Atanas Matsourref uit Bulgarije. Titel: In a blue dress.

 

2016 – Stanislaw Zoladz uit Polen. Titel: Morning breeze.

 

2014 – Gabriele Bruccerie uit Italië. Titel: Frammenti del Ricordo

 

2012 – Agnus McEwan uit Schotland. Titel: Taking the Strain II.

 

2010 – Oliver Vernon uit de USA. Titel: no title.

Wij wensen Jan Min veel succes!