Fabriano

In de aquarelkunst is er geen naam te noemen die zoveel betekenissen kent als Fabriano. Ben je een koper van kunst, overweeg je een aquarel te kopen, dan wil je natuurlijk graag weten welke waarde je nu eigenlijk moet toekennen aan de vermeldingen waarin ‘Fabriano’ onderdeel van uit maakt.

We maken er maar even een schriftelijke workshop van. We behandelen in dit artikel de onderwerpen; de stad, de merknaam,  het papier, de musea, toegekende prijzen, het congres, de catalogus en het festival.

 

Fabriano de stad

In de regio Marche, bij de Adriatische zee, bevindt zich een stadje met de naam Fabriano.

In het toenmalige dorpje was vanaf de 12e eeuw een papierfabriekje gevestigd. In de eeuwen die volgden werd de papierindustrie in deze regio steeds belangrijker. Alle soorten papier werden gemaakt. Voor het drukken van boeken, geld (het watermerk werd in Fabriano uitgevonden) en geografische kaarten, maar ook voor de creatieve ambachten.

Eeuwenlang was de papierindustrie in en rondom Fabriano een magneet voor tal van dienstverlenende ambachten; boekdrukkers, grafici, illustratoren en kunstenaars. Dit drukte een creatief stempel op het DNA van de inmiddels volwassen stad.

 

Fabriano als merknaam

Fabriano is een begrip in de papierwereld en dan met name als het gaat om de productie van papiergeld. Vergelijk dit met bijvoorbeeld het eeuwenoude bedrijf Joh. Enschedé in Haarlem. De papierfabriek in Fabriano is inmiddels overgenomen. Ongewijzigd werken echter zo’n 270 werknemers in de zwaarbeveiligde vestiging in Fabriano die gespecialiseerd is in het drukken van geld.

Dus er wordt geen aquarelpapier gemaakt in Fabriano? Nee. Fedrigoni, het moederbedrijf dat de papieractiviteiten in Fabriano heeft overgenomen, zag er echter wel brood in om een uitgebreid assortiment papier voor de kunstenaar op de markt te brengen onder de naam ‘Fabriano’ en dus ook aquarelpapier in alle kwaliteiten en maten. Niet zo’n gekke marketinggedachte als je weet dat Michelangelo zeer enthousiast was over het kunstpapier uit Fabriano.

 

Fabriano en haar musea

Van oudsher is het Museo della Carta e della Filigrana gevestigd in Fabriano. Dit museum is gespecialiseerd in papier en watermerken. In samenwerking met de stad is dit museum in 2010 de initiator geweest om tweejaarlijks een prestigieuze internationale aquarel wedstrijd te organiseren. Een evenement dat inmiddels is uitgegroeid tot de Olympische Spelen van de aquarelkunst. Lees ons artikel over deze prestigieuze competitie die de naam ‘Fabriano Watercolour’ draagt.

Tweejaarlijks worden de genomineerde kunstwerken tentoongesteld in het Museo della Carta e della Filigrana in Fabriano. Dat is meestal vanaf juni.

Een tweede museum in Fabriano is geheel toegewijd aan de aquarelkunst. Bij de opening in 2017 was de naam ‘Museo Fabriano in Acquarello’. Maar na succesvolle ontwikkeling is de naam van het museum veranderd in ‘International Watercolor Museum’. Het museum is een initiatief van een culturele organisatie met de naam InArte. Een grootse prestatie! In onderstaande teksten gaat u meer over InArte lezen.

 

Fabriano het congres

De organisatie InArte bedacht om vanaf 2010 jaarlijks een internationaal congres te organiseren voor de aquarelkunst. Locatie? Jawel, Fabriano. Het congres is uitgegroeid tot een veelkoppig monster en de overkoepelende naam voor de jaarlijkse happening is ‘FabrianoInAcquarello’.

Meestal eind mei of begin juni strijken meer dan 80 landendelegaties neer in Fabriano. Voor u als potentieel kunstkoper is dat niet zo relevant. Maar als toerist is het wel aardig om Fabriano in die tijd te bezoeken. Het stadsbestuur en de plaatselijke VVV waren er natuurlijk als de kippen bij om er een festival omheen te bouwen. Naast de congresactiviteiten vinden er daarom ook tal van andere activiteiten plaats in de stad die in het teken staan van de aquarelkunst.

 

Het congres organiseert ook een tentoonstelling en geeft een papieren en digitale catalogus uit. Meer dan 1.500 kunstenaars uit 80 landen participeren met werk in de tentoonstelling. Er is in de hele wereld geen tentoonstelling met zoveel tentoongesteld aquarelwerk. Aquarelkunstenaars kunnen er ook een prijs winnen. Er is een hoofdprijs en er zijn 1e, 2e en 3e prijzen voor verschillende categorieën. Maar eigenlijk mogen wij het geen prijzen noemen. Het is nadrukkelijk geen competitie. Het zijn erkenningen door vakbroeders.

Alles bij elkaar genomen selecteert een vakjury jaarlijks zo’n 50, 60 of 70 kunstwerken die speciale erkenning krijgen. Deze geselecteerde kunstwerken gaan na het congres een rondreis maken langs kleinere musea en grotere galeries in Italië en soms ook daarbuiten. Komt de rondreis tot een einde dan worden alle kunstwerken verplicht gedoneerd aan de organisatie die op haar beurt deze kunstwerken gebruikt om de collectie (inmiddels zo’n 750 kunstwerken) van het International Watercolor Museum in Fabriano te verrijken.

Vanaf dat moment kan een aquarelkunstenaar dus claimen dat zijn of haar werk is ‘opgenomen’ in de collectie van het museum. Dit is wel apart. Je betaalt als kunstenaar dus om je werk tentoon te stellen en als je tot de besten behoort, wordt het werk je ontnomen zonder enige vergoeding. Anderzijds is het toch een hele eer om de erkenning te krijgen van je vakbroeders. En dat is ook wat waard.

Voor de potentiële kunstkoper is het van belang om deze erkenning mee te nemen in het besluit om al dan niet te kopen. Het zegt namelijk veel over de breed gedragen waardering voor en kwaliteit van de kunstenaar.

Behoort een kunstenaar niet tot de winnaars dan kan altijd nog teruggekeken worden op het evenement onder verwijzing naar de catalogus. Want daar sta je als kunstenaar altijd in. Een mooi aandenken dus. U kunt de 440 pagina tellende catalogus van 2019 hier downloaden. Of vraag via info@aquarel-art.nl een kopie op.

Een leuk detail om te melden is dat Hannie Rieuwerts al jarenlang delegatieleider voor Nederland is en Tejo Van den Broeck voor België.